Banner warvictims.fgov.be

Directie-generaal Oorlogsslachtoffers


Het gebouw van de voormalige “Prévoyance Sociale”

Het gebouw waarin de Directie-generaal voor de Oorlogsslachtoffers thans is ondergebracht, werd in 1912 ontworpen door Richard Pringier (1869-1937), een leerling van Horta, voor "La Prévoyance sociale" (levensverzekeringsmaatschappij) die vijf jaar eerder werd opgericht. Het gebouw telde 6 niveaus voor administratieve diensten, magazijnen en appartementen. Het werd in Jugendstil gebouwd.

Vanaf 1930 kende "La Prévoyance sociale" een bloeiperiode, zodat Fernand Brunfaut (1886-1972) en zijn zoon Maxime (1909-2003) voor een eerste renovatie zorgden. Het gebouw kreeg zijn huidige interne indeling: onthaal op het gelijkvloers, directiebureaus en vergaderzaal op de eerste verdieping en meer functionele kantoorruimte op de bovenverdiepingen. Ook twee appartementsgebouwen in de aangrenzende straten en een binnentoren, die als magazijn moest dienen, werden bijgebouwd.

In 1957 neemt de Directie-generaal Oorlogsslachtoffers zijn intrek is dit gebouw. De binnentoren is een ideale opslagplaats voor het omvangrijk archief. Het gebouw, dat jammer genoeg wordt verwaarloosd en weinig wordt onderhouden, wordt in 1986 door de Staat gekocht.

Op 9 september 1993 zorgt een besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ervoor dat het gebouw gedeeltelijk wordt beschermd (gevel, dak en bepaalde delen in het gebouw).

In 1998 wordt de binnentoren, met zijn 8 verdiepingen en ongeveer 8 kilometer archief, gerenoveerd. Van juni 2003 tot januari 2004 komt het gebouw van de Luchtvaartsquare aan de beurt. De Directie Monumenten en Landschappen stond erop dat het gebouw zo getrouw mogelijk zou worden gerenoveerd en zijn oorspronkelijk uitzicht zou terugkrijgen. Op 7 september 2004 wordt het gebouw ingehuldigd in aanwezigheid van de Ministers André Flahaut en Didier Reynders en de vertegenwoordiger van Minister Marc Verwilghen.

Dankzij deze renovatie heeft de gevel zijn oorspronkelijke polychromie en de koepel op de 5de verdieping zijn doorzichtig uitzicht teruggekregen, en de hal op het gelijkvloers komt tot zijn recht door een passende verlichting. De Directie-generaal Oorlogsslachtoffers deelt voortaan het gebouw met het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA), een federale wetenschappelijke instelling die ten dienste staat van studenten, leerkrachten, onderzoekers, het grote publiek en de media. Het SOMA is ondergebracht op de 1ste en 2de verdieping. De Directie-generaal Oorlogsslachtoffers bezet de 3de, 4de en 5de verdieping, waarvan de bureaus, dankzij een origineel architecturaal concept, verbazend modern en tevens zeer gezellig zijn.

Het balkon op de tussenverdieping, dat uitsteekt over de imposante inkomhal, wordt door beide instellingen als leeszaal gebruikt. Om meer te weten betreffende de renovatie van het gebouw


Copyright © 2008 Belgische Federale Overheidsdiensten | Disclaimer